Aπό Ελληνική Εταιρία Data Recovery
Greek English (United Kingdom) French (Fr) Russian (CIS)   Η ελληνική εταιρία Ανάκτησης Δεδομένων «ΑΝΑΚΤΗΣΙΣ» ειδοποιεί ότι έρχονται πολλοί σκληροί δίσκοι κατεστραμμένοι από προηγούμενες προσπάθειες, κυρίως ανοιγμένοι. Καθώς στη χώρα μας σπανίζουν ακόμη και οι στοιχειώδεις σχετικές γνώσεις, ούτε υπάρχει κάποιο νομικό πλαίσιο που να προστατεύει τα δεδομένα προσώπων και επιχειρήσεων, καλό είναι οι ιδιοκτήτες των ηλεκτρονικών μέσων με τα ευαίσθητα αρχεία ρητώς να απαγορεύουν τέτοιες επεμβάσεις, τουλάχιστον πλην συμφωνηθεί η τιμή και ο χρόνος παράδοσης. Το να ανοιχθεί ένας δίσκος και γενικότερα η αντιμετώπιση προβλημάτων του μηχανισμού του (χάρντγουερ) είναι εξαιρετικά δύσκολη και εξειδικευμένη εργασία. την οποία αναλαμβάνουμε να φέρουμε εις πέρας στην Ελλάδα μόνον εμείς. Οι ανοιγμένοι δίσκοι πολύ δύσκολα, μπορούν κάπως να επισκευαστούν για να πάρουμε τα κρίσιμα αρχεία. Σ΄αυτές τις περιπτώσεις το κόστος της Ανάκτησης καθίσταται ασύμφορο.

   Με την ευκαιρία καλό είναι να θυμόμαστε πως ο χώρος όπου γράφονται δεδομένα σ’ έναν δίσκο είναι περιορισμένος ανάλογα με τη χωρητικότητα. Αρα δεν πρέπει να εγκαθίστανται στον ίδιο δίσκο τα πρόγραμματα που κατεβαίνουν απο το Διαδίκτυο, εάν αποπειράται κάποιος να επαναφέρει αρχεία, ούτε το όποιο προϊόν των προσπαθειών του. Οτι γράφεται μετά τη ζημιά μπορεί να επικαλύψει και να διαγράψει δια παντός τα κρίσιμα δεδομένα, ή να καταστρέψει το λειτουργικό σύστημα και να εμφανίζονται αρχεία χύμα δίχως ονομασία.

   Τέλος, τα ίδια ισχύουν για τα μεγάλα και περίπλοκα συστήματα, τις συστοιχίες δίσκων(RAID), με επαυξημένη όμως την επικινδυνότητα οριστικής καταστροφής του συστήματος και ακύρωση της δυνατότητας για ανάκτηση πολύ κρίσιμων δεδομένων για επιχειρήσεις και για εργαζόμενους.


   Το να προσπαθείς να πάρεις τα δεδομένα από ένα δίσκο που πεθαίνει χωρίς να ξέρεις τι κάνεις είναι έγκλημα αν το δει κανείς από τη σκοπιά του ιδιοκτήτη του δίσκου ο οποίος αγωνιά για τα αρχεία του. Ακολουθεί η περιγραφή του «εγκλήματος» από την πένα ενός τέτοιου δράστη, ο οποίος με τον τρόπο του μας λέει

                           
   "Τον έκανα defragment το οποίο δε γινόταν επειδή είχε λιγότερο από 5% άδειο χώρο. Έσβησα κάποια αρχεία και άρχισε να το κάνει (ωστόσο ο άδειος χώρος μπορεί να ήταν επίσης λιγότερος από 5%). Το έφτασε έως το 65% και το σταμάτησα. Το έβαλα ξανά το βράδυ και την επόμενη μέρα δε το αναγνώριζε (δε φαινόταν στο My computer δηλαδή). Με ένα restart είδα ότι δεν το αναγνωρίζει και κατά την εκκίνηση.

   Το έβαλα σε άλλο PC με ΧΡ για να το ελέγξω. Στην εκκίνηση το αναγνώριζε. Disk Doctor: Δεν μπορούσε να γίνει. Δοκίμασα να δω τι θα γίνει με Ghost και έβγαλε log file σε δεκαεξαδικό (μάλλον) και δίπλα εξήγηση (Invalid Partition Table). Με το easy recovery της Ontrack και έλεγχο δίσκου έβγαλε ότι έχει και I/O errors σε clusters, bad sectors κ.τ.λ. σε βαθμό μεγάλο για να συνεχίσει. Προσπάθησε και με scandisk chkdsk αλλά δεν ξεκινούσε καν οπότε μάλλον δεν άλλαξε κάτι από αυτά στη δομή του. Σε bootαpισμα με DOS από δισκέτα εκκίνησης έβλεπε το δίσκο και μπορούσα να κάνω και dir βλέποντας τα περιεχόμενά του, αλλά κολλούσε κάτω κάτω στο dir όταν πήγαινε-να βγάλει το Free και Used space. Μπορούσα επίσης να πάω κατευθείαν σε κάποιο από τα 4 αρχικά folders όπου επίσης έκανα dir με το ίδιο αποτέλεσμα. Οπότε πιθανόν το table of contents να είναι σε σχετικά καλή κατάσταση. Έπειτα σε restart άρχισε να έχει δυσκολίες στην αναγνώρισή του και από το BIOS κατά την εκκίνηση και είπα να σταματήσω να το πειράζω μην αρχίσει scandisk κατά την εκκίνηση του windows με συνέπεια περισσότερες αλλοιώσεις, αλλά φοβόμουν έτσι κι αλλιώς μην υπάρχουν αλλοιώσεις και από την απλή του λειτουργία."

   "Χωρητικότητα της τάξης των 40Gb σχεδόν γεμάτος, πρέπει να είναι IBM Deskstar (γράφει επάνω στοιχεία τύπο κ.τ.λ.). Ο δίσκος ΔΕΝ ήταν bootable αλλά περιείχε μόνο data χωρίς λειτουργικό, έτρεχε ωστόσο σε Windows 2000 που ήταν εγκατεστημένα σε άλλο σκληρό. Η διαμόρφωσή του πρέπει να ήταν FAT32 κάτι που έδειξε το Partition Magic αλλά δεν υπήρχε περίπτωση και κάποιος άλλος να τον είχε μετατρέψει σε NTFS. Όλος ο δίσκος ήταν διαμορφωμένος σε ένα partition. Αρχικά υπήρχαν 4 folders: Grafeio, Projects, E-mail, Software που κάθε ένα από αυτά είχε προφανώς αρχεία subfolders κ.τ.λ. τα οποία όπως είπα φαίνονταν στο dir, αν και πλέον υπάρχουν και δυσκολίες αναγνώρισης από το BIOS. Καταστροφικές επεμβάσεις δεν πρέπει να έγιναν (disk doctor, scandisk, chkdsk) καθώς δεν εκκινούσαν καν. Ότι έκανα ήταν σε βαθμό read-only καθώς το έλεγξα με Partition Magic, Easyrecovery, Ghost κ.τ.λ. χωρίς να επέμβω με κάποια λειτουργία των προγραμμάτων επάνω στο δίσκο εκτός από την ανάγνωση. Ωστόσο και η ανάγνωση μόνο πρέπει να επιδείνωσε το πρόβλημα σε κάποιο βαθμό (...)"

Τα δεδομένα του δίσκου ποτέ δεν επανήλθαν.